Als financieel planner zijn wij vaak betrokken veranderingen in de familie als het gaat om familierecht.
We maken daarom veel mee. De hele levenscyclus komt dan aan de orde.
Dat gebeurt altijd, omdat het leven van mensen nooit standaard is.
Wijzijn voorbereid, om wat uw familiesituatie ook is, te zorgen voor een heldere uitleg en oplossing voor de geldstromen die tussen generaties ontstaan.
Een samengesteld gezin is een gezin waarbij twee partners een nieuw gezin starten. Dit kan ontstaan bv door echtscheiding of overlijden.
De eerste relatie eindigt en met een nieuwe relatie ontstaat een nieuw gezin waarbij beide partners ook kinderen meenemen.
Naast het emotioneel runnen van dit nieuwe gezin, ontstaat er ook een nieuwe financiele verhouding. Dat zal niet direct gebeuren, maar als relatie wat langer duurt en lijkt duurzaam te worden, dan ontstaan er nieuwe financiele uitdagingen.
Het stel wil bv een nieuw huis kopen, waarbij er van beide kanten ook kinderkamers moeten komen.
De partners wensen, dat zij beiden partner worden voor de pensioenregeling.
De financiele inbreng van de beide partners moet worden afgesproken. En welke rol speelt dan de ex-partner die ook nog een financiele bijdrage moet doen aan zijn ex-partner. Heeft bijvoorbeeld het nieuwe gezamenlijke inkomen ook gevolgen voor de alimentatie die de ex-partner inbrengt?
In ieder samengesteld gezin zou er een financieel routeplan moeten zijn voor mogelijke gebeurtenissen in het gezin.
Misschien niet het leukste karweitje, maar wel heel handig als de nood aan de man is.
Om maar eens voorbeeld te geven:
Stel dat 1 van de partners een weduwe met kinderen is uit de vorige relatie. Als moeder nu overlijdt, dan moet de nalatenschap van vader worden uitgekeerd. Stel er is overwaarde uit een huis, dan kan het gebeuren dat er enkele tonnen uitgekeerd moeten worden. Dus niet van de weduwe die overlijdt, want dat kun je wel even tegenhouden, maar van de vader die enkele jaren daarvoor is overleden. Moeder heeft nl het vruchtgebruik gekregen van de nalatenschap van vader. Bij het overlijden van moeder, moet die wel uitgekeerd worden.
Uit het testament van moeder blijkt dan wie haar nalatenschap moet afwikkelen. Als dat de kinderen van moeder zijn, dan is bijna zeker spanning, Als de tweede partner het moet afwikkelen is er ook bij zeker spanning.
Dit is allemaal te voorkomen, als je tijdig het routeplan het bedacht.
Bij een samengesteld gezin, die voortkomen uit een echtscheiding van beide partners liggen er ook behoorlijke financiele zaken in het vooruitzicht. Wie zijn bv de erfgenamen? Heeft iedere partner zijn kinderen als erfgenaam? Wat gebeurt er dan al één van de partners overlijdt en die laat een vermogen na aan zijn nieuwe partner. En dan overlijdt de partner. Krijgen dan de kinderen van de eerst overleden partner nog iets? Zijn zijn nl natuurlijk niet de erfgenaam van de tweede overleden partner.
Kortom, een financieel routeplan. En helpen wij u mee.
Wilt u interessante financiele weetjes ontvangen, vul dan dit formulier in
Crabethstraat 69
2801 AM Gouda
Nederland
0182-531517
info@timvandasselaar.nl