Beleggen met een groot bedrag of gespreid inleggen

Maak een afspraak

Beleggen in delen of ineens

Wat is het handigst?

Hoe beleg je voor passend rendement?

Hoe je rendement kan maken in de toekomst is een onderdeel van het financiele plan

Met het financiele plan overleggen we samen over uw financiele toekomst. En dan komt ook de vraag hoeveel rendement nodig is voor uw toekomst. En ook wat passend en haalbaar is voor u.
Een strategie voor rendement maken moet bij u passen. En is daarom ook een onderdeel in ons gesprek

Stel je hebt een groot bedrag tot je beschikking en je wilt er mee beleggen. Hoe pak je dat dan aan? Doe je het hele bedrag ineens of spreid je de inleg over een bepaalde periode?
Wij hebben dit voor je uitgezocht. En er is niet één antwoord. Je kunt hier op je eigen manier mee omgaan. Beide manieren hebben hun voordelen en nadelen.

Stel je hebt €. 100.000,- en je wilt er mee beleggen. Dan kun je ervoor kiezen om dit hele bedrag ineens in te leggen op je beleggingsrekening. Dan is vanaf dag 1 alles belegd. Als de koersen stijgen, dan maak je direct rendement over het hele bedrag. Maar ja, als de koersen dalen, dan heb je gelijk een negatief rendement over je hele inleg.

Je kunt er ook voor kiezen om die €. 100.000,- te verdelen of het hele jaar. Dan doe je bijvoorbeeld €. 25.000,- per kwartaal of €. 8.333,- per maand. Het gevolg hiervan is, dat je minder afhankelijk bent van koersschommelingen. Soms koop je je belegging wat duurder in en soms koop je je belegging  wat goedkoper in. Je krijgt dan een gemiddelde aankoopkoers.
Als de koersen bijvoorbeeld 10% dalen, en jij legt vervolgens weer €. 8.333,- in, Dan koop je dus meer aandelen met je inleg. En over het totaal gezien daalt je gemiddelde aankoopkoers. Stijgt daarna de koers weer, dan maak je meer rendement, dan wanneer je alles in één keer zou hebben belegd.
Andersom werkt het ook. Als de koersen stijgen, dan betaal je bij je volgende inleg meer voor de belegging. En daardoor stijgt de gemiddelde aankoopprijs. En daardoor daalt je totale rendement.

Wat zegt de historie over lumpsum beleggen en periodiek beleggen?

Er is veel onderzoek gedaan over deze twee verschillende manieren van inleggen. Als je over een hele lange periode kijkt, blijkt dat lumpsum beleggen het meeste opbrengt.
Maar ja, de pieken en dalen liggen verder uit elkaar, dan bij periodiek beleggen. De beweeglijkheid, of volatiliteit, kan behoorlijk zijn.
Bij periodiek beleggen zullen de uitschieters naar boven en beneden minder zijn. Dan noemen we dan een lage volatiliteit. Voor een vlakkere lijn is ook veel te zeggen.
Wat zou je het liefste willen? Veel beweging met grotere uitschieters of een vlakkere lijn die ook leidt tot prima rendement?
Het hangt dus van de belegger af hoe die reageert op de ontwikkelingen in de koersen.
De kans op negatief rendement bij een regelmatige inleg is kleiner, dan bij een eenmalige grote inleg. Veel mensen slapen dan rustiger, vooral degenen die nog niet zoveel ervaring hebben met het beleggen met grotere bedragen.
Een combinatie van twee kan ook goed werken. Je begint dan met een wat groter bedrag en daarna doe je regelmatig kleinere bedragen.
Zo ontvang je een prima rendement met een bescherming bij dalende koersen. En je slaapt mogelijk een stuk beter. En dat is ook wat waard.

Vraag het e-book aan over beleggen zonder zorgen

Bestellen e-boek
Wat doen wij?
  • Financiele planning en Pensioen
  • Planning voor DGA's en ondernemers
    Vermogen opbouwen
  • Familierecht: huwelijksgoederen recht, schenken en erven, samenlevingscontracten.
  • Wonen en financieren
  • Beleggen
Aanmelden voor nieuwsbrief

Wilt u interessante financiele weetjes ontvangen, vul dan dit formulier in

Contact

Crabethstraat 69
2801 AM Gouda
Nederland

0182-531517
info@timvandasselaar.nl