Betere begeleiding bij keuze variabel pensioen

Sinds een paar jaar is er meer mogelijk met uw pensioenkapitaal. In de Wet Verbeterde Premieregeling is dit geregeld. Door hier gebruik van te maken is het mogelijk om uw pensioenuitkeringen te verhogen. Omdat het gemiddeld rendement van beleggingen hoger is dan de spaarrente, kan een pensionado het pensioen verhogen.
Gek genoeg heeft maar 5% van de mensen gekozen voor deze oplossing. 95% koos voor een vaste uitkering. Waarom maken zo weinig mensen zo weinig gebruik van deze mogelijkheid?

De nieuwe wet bestaat nog maar sinds half 2017. Dat zou een reden kunnen zijn, dat er nog maar weinig voor wordt gekozen.

De overweging om al of niet te kiezen voor een garantie van 0% of een beleggingskans van bijvoorbeeld 2% is voor veel mensen ingewikkeld.

De verschillende producten die aan gepensioneerde deelnemers worden aangeboden zijn ingewikkeld en moeilijk te vergelijken. Ook blijkt dat producten met verschillende risicoprofielen onder dezelfde naam in de markt zijn gezet. Een  'neutraal' profiel is dus niet overal hetzelfde. Daarnaast is het zo dat de beleggingstrategiën van de gebruikte beleggingsfondsen heel verschillend zijn.
Het vraagt kennis van beleggingsstrategiën om te kunnen beoordelen wat een pensioenklant mag verwachten van zijn pensioenuitkering. Lang niet alle pensioenadviseurs beschikken over voldoende kennis van beleggen om dit aan een pensioenklant te kunnen uitleggen.

En de hamvraag: Biedt deze nieuwe mogelijkheid nu echt iets bijzonders voor de pensioendeelnemer? Ik denk dat deze nieuwe variant inderdaad een bijzondere nieuwe eigenschap biedt voor pensioendeelnemers. De pensioenuitkeringen kunnen behoorlijk hoger zijn dan bij een standaard pensioenoplossing. Een rekenvoorbeeld:

Stel dat het pensioenkapitaal €. 500.000,- is. Wat worden dan de pensioenuitkeringen?

De gegarandeerde uitkering: €. 1.560,- per maand
De 100% beleggingsuitkering: €. 2.000,- per maand
Een alle varianten die daartussen zitten. Het kan dus leiden tot een 28% hogere uitkering. Natuurlijk kan het rendement wel eens minder zijn. De vraag is dan:

1. Hoe stabiel zijn de pensioenuitkeringen?
2. Wat is het effect van het beleggingsrendement op de pensioenuitkeringen?
3. Hoe vertalen de verzekeraars de rendementen door in de pensioentuitkeringen?

Het vraagt goed begrip van de ambities van de verzekeraars en hun belegginsstratgieën om voor een pensioendeelnemer een passende oplossing te kiezen. 

Wat doen wij?
  • Financiele planning en Pensioen
  • Planning voor DGA's en ondernemers
    Vermogen opbouwen
  • Familierecht: huwelijksgoederen recht, schenken en erven
  • Wonen en financieren
  • Beleggen
Aanmelden voor nieuwsbrief

Wilt u interessante financiele weetjes ontvangen, vul dan dit formulier in

Aanmelden
Contact

Harderwijkweg 4
2804 PM Gouda
Nederland

0182-531517
info@timvandasselaar.nl

TIm van Dasselaar, financiele planning, erven, schenken, beleggen